0 3 min 8 mths

Handige tips om maximaal te profiteren van zonnepanelen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, wil zoveel mogelijk van profiteren van de opgewekte stroom. Een deel zal direct in huis gebruikt worden, maar een groot deel zal worden opgewekt wanneer je misschien geen stroom nodig hebt. Dit overschot kan je nog 3 jaar salderen.

Een gemiddeld huishouden gebruikt slechts 30% van de geproduceerde zonnestroom direct (het zogenaamde ‘eigen gebruik’), terwijl ongeveer 70% aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd. Door meer gebruik te maken van  zonnestroom kunnen huishoudens nog duurzamer omgaan met hun energie én zoveel mogelijk rendement te halen uit hun pv-systeem. Hoe doe je dat?

Omvormers en optimizers

Als we het over zonnepanelen hebben, bedoelen we eigenlijk het hele zonnestroomsysteem inclusief omvormer (PV-systeem). De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Dit is de stroom waarop de meeste huishoudelijke elektrische apparaten werken. Een goede kwaliteit omvormer is cruciaal voor een hogere opbrengsten het maximale uit zonnepanelen te halen.

Daarnaast kan je gebruik maken van een optimizer. Dit zijn apparaten die in een zonnestroom systeem worden geïnstalleerd om de productie van energie te optimaliseren.

Bij een in serie geschakeld systeem zonder optimizers, is het systeem zo sterk als zijn zwakste schakel. Als een paneel bijvoorbeeld een uur lang in de schaduw ligt, resulteert dit in een verlaagde prestatie van alle panelen. Een optimizer berekent wanneer het beter is om één paneel tijdelijk af te sluiten, zodat de prestatie van de andere panelen hier niet onder lijdt.

Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn

Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.

Nu kan het zo zijn dat er overdag niemand thuis is om dit soort apparaten aan te zetten. Gelukkig is het bij de meeste nieuwere wasmachines, drogers en vaatwassers mogelijk om ze voor te programmeren.

De aankomende twee jaar kan je in ieder geval nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Door deze regeling maakt het niet uit als je opgewekte stroom niet direct gebruikt. De gebruikte stroom wordt immers verrekend met jouw geleverde stroom. Je gebruikt het net als het ware als opslag voor de niet-gebruikte stroom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *